Helpende handen

In Helpende handen zetten we een paar vrijwilligers in het zonnetje.

Een onbetaalbare glimlach

Eveline Godlieb

Geboren in de Achterhoek en via Groningen kwam ik uiteindelijk in Emmen wonen. Op zoek naar een plek waar ik als vrijwilliger een steentje kon bijdragen vond ik al snel De Trans, gewoon bij mij om de hoek.

Het helpen van mensen met een beperking is iets wat mij altijd al na aan het hart lag. Een standaardbaan is geen optie voor mij, maar mijn drive om iets te betekenen blijft.

Muziek als brug

Met vrijetijdscoach Elsbeth had ik eigenlijk direct een klik. We kunnen heerlijk samen dwalen maar ook tot hele mooie ideeën komen. We hadden hetzelfde idee: een soos waar muziek mensen samenbrengt. Ik hou van de verbindende kracht van muziek. Als Ernie bij de Vrachtwagendag zag ik zoveel gelukkige gezichten – dat zijn de momenten die tellen.

Samen dansen

Samen met Elsbeth gaan we rolstoeldansen in Emmen introduceren. Het is een prachtige manier om bewoners in een rolstoel en mensen die goed ter been zijn samen te brengen. Het gaat om de muziek, de vreugde en de glimlach van iedereen.

Iedereen gelukkig

Het is heerlijk om te zien hoe cliënten genieten. Maar zij bezorgen mij misschien nog wel meer vreugde. Het is moeilijk onder woorden te brengen wat dit met me doet. Na een zware ziekte is het een geschenk dat ik dit mag doen. Bij De Trans voel ik me echt op mijn plek. Het is een plek waar ik mezelf kan zijn en waar ik anderen help zichzelf te zijn. Dat is onbetaalbaar.

Sandra Mulder

Mijn eerste kennismaking met De Trans was als vrijwilliger. Om precies te zijn bij Kadoshop Uniek (voorheen Eignwies) in Rolde. Inmiddels werk ik als flexmedewerker bij TransSelect, het flexbureau van De Trans.

Een vriendin nodigde mij uit om eens mee te gaan. Ik had net een burn-out achter de rug. Ik zag het dan ook niet meteen zitten. Voor mij hoefde het even niet zo, met mensen werken. Maar al snel merkte ik dat de aanwezige collega’s en cliënten mij energie gaven. Ik werd toen vrijwilliger, voor drie dagen in de week.

Van vrijwilliger naar collega

Ik paste goed in het team. Collega’s vroegen mij al snel wanneer ik bij De Trans kwam werken. Daar twijfelde ik wel over. Maar ik kreeg een werkervaringsplek bij De Veldrits in Rolde. Ik heb toen twee weken meegelopen op de woning. Dat was gewoon leuk. Ik wist al snel dat ik wilde solliciteren.

Inwerken en zelfvertrouwen

Het was wennen zonder ervaring. Ook al heb ik een SPW-achtergrond. Maar ik heb hele fijne collega’s leren kennen en ik ben goed ingewerkt. Dat was heel fijn. Ik heb hierdoor weer veel zelfvertrouwen gekregen. Ik kom er nog steeds graag.

Vrijwilligerswerk blijft belangrijk

Omdat ik veel ben ingepland, is er minder tijd voor vrijwilligerswerk. Maar met feestdagen, zoals Kerst en Pasen, is de Kadoshop op extra dagen open. Dan ben ik er als vrijwilliger. En soms heb ik geluk, dan ben ik bij Uniek ingeroosterd. Ook al werk je bij De Trans, dan beveel ik vrijwilligerswerk op een andere plek van harte aan. Wanneer je er de tijd en ruimte voor hebt, dan zeker doen!

Transparant magazine is een uitgave van stichting De Trans
voor cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers

colofon


Bekijk vorige uitgaves:
december 2023
juni 2023
december-2022