Vraag de expert

In de rubriek ‘Vraag de expert’ beantwoorden onze experts vragen waar je als bewoner, verwante of mentor mee kunt zitten. Of waar je denkt dat je anderen mee kunt helpen.

Liefde in de Lucht
bij De Trans

Deze editie gaat het niet over zomerkriebels maar kriebels in de buik. Hoe ga je om met liefdesgevoelens bij iemand met een beperking? En is dat wel zo anders als voor ons allemaal?

Liefde kent geen handicap. Dat is het hart van de boodschap die Olga, onze gedragskundige en Linda van het Leercentrum cliënten delen. Zij gaan veel om met onze bewoners en hun paden naar de liefde. Maar hoe ga je daar als ouder, verwant of mentor mee om?

“Misschien vind je het leuk dat je kind of familielid verliefd is en een relatie begint of misschien ook niet,” zegt Linda. “Soms is het wel anders dan jezelf in gedachten had voor je kind. Stel je voor dat de andere persoon 10 jaar ouder is? Of van hetzelfde geslacht? Soms gebeuren er dingen die je anders voor ogen had. Je moet dan je verwachting bijstellen. Niet altijd makkelijk maar belangrijk voor hen.”

Omgaan met vlinders in de buik

Voor Olga staat één ding als paal boven water: het belang van echte acceptatie. “Neem het serieus,” zegt ze, “want liefde is voor iedereen.” Ook bij onze bewoners is verkering meer dan samen een kopje koffie drinken. Het gaat om de knuffels, de gedeelde momenten, en ja, soms ook om die vlinders in de buik. “We helpen waar we kunnen,” vertelt Olga, “en dat betekent bijvoorbeeld ook praten over de relaties die verder gaan.”

Leren over je grenzen en mogelijkheden

Het Leercentrum helpt onze bewoners ook met het veilig omgaan met seks en seksualiteit geeft Linda aan. “Seksualiteit is een deel van het leven. We begeleiden onze cliënten stap voor stap, met respect voor ieders grenzen. Het leercentrum speelt hierin een cruciale rol, als een plek waar ze hulp krijgen bij dit soort zaken.”

Dromen en realiteit scheiden

We zien ook wel eens bewoners met een kinderwens. Volgens Olga moet het gesprek vooral realistisch zijn. “Je moet duidelijk en eerlijk zijn over wat mogelijk is. Dat doen wij ook met onze bewoners. Soms betekent dat uitleggen waarom bepaalde dromen niet haalbaar zijn.”

Open gesprekken voeren

Geen taboes, geen verboden. Bij De Trans is er ruimte voor elk gesprek. “Ook als ouder kun je bij ons terecht,” zegt Olga. “We vinden samen een weg door de lastige onderwerpen. Is de relatie gezond? Zijn ze gelukkig? Kijk verder dan de verliefdheid. Het gaat om meer dan een goed gevoel. Het gaat om het welzijn van onze cliënten.”

Door dik en dun

Bij gewoon leven hoort het allemaal; liefde, vriendschap, en ja, soms ook een gebroken hart. Maar altijd met begeleiding en steun. En als het eindigt? “Dan zijn we er,” zegt Olga. “Om te helpen loslaten en weer door te gaan.”

Heb je een vraag voor deze rubriek? Stuur hem op naar de redactie via communicatie@detrans.nl onder vermelding van: Vraag de expert.

Transparant magazine is een uitgave van stichting De Trans
voor cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers

colofon


Bekijk vorige uitgaves:
december 2023
juni 2023
december-2022