Hoe zit dat eigenlijk?

In Hoe zit dat eigenlijk vertellen we over de zorg bij De Trans.

In beweging blijven met
bewegingsagogie

Bewegingsagogie. Dat is best een moeilijk woord. En wij doen het bij De Trans. Maar wat is het dan precies? Googelend kwamen wij erachter dat het iets te maken heeft met sport- en beweging. Het Expertisecentrum kon ons vast meer vertellen. En zo gingen wij in gesprek met bewegingsagoog en psychomotorisch therapeut Lisanne Litzouw. 

Lisanne helpt bewoners met bewegen door activiteiten met hen te doen. Dit wordt ook wel bewegingsagogie genoemd. Als psychomotorisch therapeut vertelt zij waarom dit belangrijk is. “Er zijn verschillende manieren waarop wij met bewoners en beweging aan de slag gaan. Je hebt bewegingsagogie waarbij het vooral gaat om mensen in beweging te krijgen en houden.

Bij psychomotorische therapie (pmt), waar ik in gespecialiseerd ben, zetten we beweging in als middel om bepaald gedrag op te roepen of om iemand iets over zichzelf te leren. Denk bijvoorbeeld aan letterlijk een bal in de lucht gooien en vangen. Met één bal gaat dat prima, met twee misschien ook nog wel maar hoe meer dingen je tegelijk doet, hoe moeilijker het wordt om het vol te houden. Zo geven we op een fysieke manier aan dat nee zeggen oké is,”

In beweging komen

Maar ook met praktisch bewegen en in beweging blijven houdt Lisanne zich bezig de kant van de bewegingsagogie. Rolstoelgebonden bewoners blijven bijvoorbeeld fitter door in beweging te blijven. “We kijken samen met de bewoner naar wat er, ondanks de fysieke beperking, wel mogelijk is. Dat vraagt creatief denken. Zo zijn er verschillende hulpmiddelen zodat iemand toch rechtop kan staan. Of steun krijgt onder de billen waardoor iemand niet valt. Hoe mooi is het dat een bewoner, die de hele dag in een rolstoel zit, het lukt om toch met wat hulp te lopen. Het is belangrijk gewrichten werkzaam en flexibel te houden en de bewoner uit te dagen.”

Aan de slag in de sportzaal

“Sinds kort kunnen bewoners ook in de avonduren en weekenden gebruik maken van bijvoorbeeld de sportzaal. Zo kan er na werk en dagbesteding gesport worden. Iedereen heeft daarbij zijn eigen hulpvraag. Bewegen heeft ook een sociale kant. Je sport vaak met anderen. Het helpt onze bewoners fit te blijven en zich goed te voelen. Dat hoort ook bij een ‘Gewoon léven’!”

Transparant magazine is een uitgave van stichting De Trans
voor cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers

colofon


Bekijk vorige uitgaves:

juni 2024
december 2023
juni 2023
december-2022