‘Door mijn ritmegevoel ​
kan ik zingen én muziek maken’

G

Lianne Koops (36 jaar) woont sinds 23 juli op zorglocatie De Brandgans in Emmen. Er is een kans dat je haar kent. Op YouTube heeft ze namelijk haar eigen videokanaal. Daar kun je haar horen én zien optreden als muzikant. Ook kun je naar haar playlists luisteren. Daarin staan de nummers die zij het leukste vindt. Lianne houdt van muziek. Dat is duidelijk.

Zingen vind ik heel fijn”, vertelt Lianne. “Ik word er blij van. Soms ook emotioneel. Dan moet ik van een liedje huilen. Ik ben op mijn tweede begonnen met zingen. Ik herinner mij nog goed welk liedje ik toen meezong.” Lianne pakt haar telefoon erbij om het nummer op YouTube op te zoeken. “Het heet ‘Brown girl in the ring’. Het is van Boney M. Ik ken de tekst uit mijn hoofd.”

Sterk in teksten onthouden

Lianne vindt het prima om een stukje te zingen. Zodra ze de video start, zingt ze erop los. Ze straalt als ze zingt. Na een paar minuten is ze klaar. “Ik hoef vaak een liedje maar één keer te horen”, legt ze uit. “Ik onthoud dan direct de tekst. Dat is blijkbaar wat ik heel goed kan. Bij andere dingen heb ik juist begeleiding nodig. Daarom woon ik bij De Trans. Ik word bijvoorbeeld geholpen bij het wassen van mijn haar. Ik kan best veel, alleen ik begrijp niet altijd alles. Dan heb ik uitleg nodig.”

Eigen nummers maken

Uitleg heeft Lianne niet nodig bij het maken van muziek. Ze blijkt sinds haar tweede ook al keyboard te spelen. Tien jaar geleden maakte ze zelfs een eigen nummer: De Party Polka. “Dat nummer heb ik daarna nog aangepast. Daardoor is het nog leuker geworden”, vertelt Lianne trots. “Het is echt een mooie polka.” Meer muziek zelf bedenken, wil ze graag. “Ik zou dat met iemand samen willen doen. Of in een band of met z’n tweeën. Dus mocht iemand dat willen, dan hoor ik dat graag. Het is fijn als je zingt en een instrument bespeelt. Bijvoorbeeld accordeon. Je mag een verstandelijke beperking hebben of niet. Dat maakt mij niet uit. Als je maar net als ik van Nederlandse en piratenmuziek houdt.”

Goed gevoel voor ritme

Lianne is ondertussen zelf begonnen met zanglessen om nog beter te worden. “Ik heb nu twee zanglessen gehad. Ik vind het erg leuk. Ik moet volgens mij lerares minder door mijn neus zingen. Dan ga ik beter klinken. Ik vind het echt fijn om daar mee bezig te zijn. Zo kan ik alleen maar beter worden.” Binnenkort begint Lianne waarschijnlijk ook met djembélessen. Ze leert dan spelen op een houten trommel uit Afrika. “Ik denk dat ik dat wel kan”, zegt ze. “Ik heb namelijk een heel goed ritmegevoel.” Lianne vertelt dat je bij een djembé aan de zijkant de akkoorden speelt. “Je gebruikt het midden voor het ritme”, legt ze uit als een ervaren muzikant.

Nog meer talenten

Naast muziek maken en zingen blijkt Lianne nog veel meer talenten te hebben. “Ik heb vroeger aan countrydansen gedaan. Daarvoor heb je, net als bij bijvoorbeeld keyboardspelen, ritmegevoel nodig. Ik hoef maar één keer te zien welke pasjes er worden gedaan. Daarna doe ik ze zo na. Alles op muziek onthoud ik heel makkelijk. Dat heeft met het langetermijngeheugen te maken, is mij uitgelegd. Ik dans nu niet meer, omdat ik al zoveel andere dingen doe.”

Kijken wat ik kan

Diamond painting is bijvoorbeeld ook iets wat Lianne graag doet. “Nee, dat is niet moeilijk. Je hebt een makkelijke versie met nummertjes. Een bepaald nummer staat dan voor een bepaalde kleur. Er is een moeilijkere variant. Die doe ik ook graag. Ik vind het leuk om te zien wat ik kan. Diamond painting is niet priegelen. Dat hoor ik vaak. Het is juist rustgevend. Dat heb ik ook met muziek maken en zingen. Daardoor voel ik me fijn.”

Meedoen aan een talentenjacht

Op de vraag of Lianne nog iets heel graag wil, heeft ze direct een antwoord. “Ik wil wel meedoen aan het televisieprogramma Holland’s Got Talent. Dat lijkt mij zo leuk. Alleen daarvoor heb ik begeleiding nodig, of iemand die samen met mij muziek maakt.” Tegelijkertijd weet ze ook niet zeker of ze het echt wil. “Ik weet niet hoe er wordt gereageerd. Dat is best spannend. Misschien is het beter om eerst deel te nemen aan een kleinere talentenjacht.””

Wil je Lianne zien én horen? 

Kijk dan op haar YouTube-kanaal:
www.youtube.com/@liannekoops6995

Lianne heeft haar eigen YouTube-kanaal.

Daarop zingt ze en speelt ze keyboard.

Lianne maakt eigen nummers.

Lianne deed vroeger aan countrydansen.

Ze zoekt iemand om samen muziek te maken.

Ze wil dan samen meedoen aan een wedstrijd.