Vraag de expert

In de rubriek ‘Vraag de expert’ beantwoorden onze experts vragen waar je als bewoner, verwante of mentor mee kunt zitten. Of waar je denkt dat je anderen mee kunt helpen.

Hoe help je je naaste én jezelf omgaan met verandering?

Verandering hoort bij het leven, maar is niet voor iedereen makkelijk. Of het nu gaat om een nieuwe dagbesteding, een andere begeleider of een grote stap zoals een verhuizing: verandering roept vaak vragen en emoties op. Bij De Trans zorgen we ervoor dat jouw verwante of cliënt hierin de juiste begeleiding krijgt. Gedragskundige Guus Pop deelt hoe we hiermee bij De Trans omgaan en wat jij zelf kunt doen.
Verandering vraagt maatwerk

Niet iedereen reageert hetzelfde op verandering. Wat voor de één werkt, kan voor de ander overweldigend zijn. “Sommige mensen hebben behoefte aan een rustige, geleidelijke aanpak”, vertelt Guus. “Denk aan eerst een dagje kennismaken met een nieuwe begeleider of omgeving. Zo wennen ze in kleine stappen aan wat er verandert.”
Er zijn ook situaties waarin een snelle overgang nodig is. “Bijvoorbeeld wanneer iemand vanuit een crisissituatie direct naar een nieuwe plek verhuist”, legt Guus uit. “In zulke gevallen zorgen we dat de basis meteen goed is. Persoonlijke spullen, een herkenbare structuur en een vertrouwde begeleider maken dan het verschil. Het belangrijkste is dat de aanpak aansluit bij wat iemand nodig heeft om zich veilig te voelen.”

Structuur en houvast

Mensen met een beperking hebben vaak moeite met abstracte concepten zoals tijd en verandering. Guus legt uit: “Voor hen is het belangrijk dat veranderingen zichtbaar en tastbaar zijn.
Bij een verandering in de dagbesteding kan dat betekenen dat je de begeleiders of activiteiten eerst introduceert. Bij een verhuizing kun je de kamer alvast inrichten met persoonlijke spullen en bekende structuren meenemen. “Hoe kleiner de stappen, hoe veiliger het voelt”, zegt Guus.

Hoe kun je helpen met verandering?

Verandering kan voor je naaste een spannende en soms verwarrende ervaring zijn. Als verwant of mentor speel je hierin een belangrijke rol. Je kent onze cliënt als geen ander en weet wat hen helpt. Tegelijkertijd kan verandering ook voor jou impact hebben. “Verandering vraagt niet alleen iets van degene die het ondergaat, maar ook van de mensen eromheen”, zegt Guus.

Hoe ga je zelf om met verandering?

Wanneer het gaat om wat we doen bij De Trans raakt verandering ook jou. Je geeft een stukje vertrouwde zorg uit handen en dat kan emotioneel zijn. “Het is een soort rouwproces”, aldus Guus. “Maar het biedt ook kansen om je eigen rol opnieuw vorm te geven. Door de dagelijkse zorg los te laten, krijg je meer ruimte voor de fijne momenten samen.”

Guus benadrukt: “Verandering is nooit makkelijk, maar je hoeft het niet alleen te doen. Samen zorgen we dat het een stap vooruit wordt – voor jou én voor je naaste.”

Hoe kun je je naaste ondersteunen tijdens een verandering?

  • Praat open over de verandering: Gebruik eenvoudige woorden of visuele hulpmiddelen zoals foto’s om uit te leggen wat er gaat gebeuren. Zorg dat de uitleg duidelijk en concreet is.
  • Blijf betrokken: Verandering is makkelijker als jij er actief bij betrokken bent. Samen kijken op een nieuwe plek of meedenken over een nieuwe routine kan voor jou én je naaste een geruststelling zijn.
  • Wees een rustpunt: Je naaste kan emotioneel reageren, bijvoorbeeld met boosheid of verdriet. Blijf kalm en geef de tijd om te wennen. Jouw rust helpt hen om zich veiliger te voelen.
  • Schakel hulp in: De persoonlijk begeleider of gedragskundige is er niet alleen voor je naaste, maar ook voor jou. Samen kun je bespreken wat nodig is om de overgang zo soepel mogelijk te maken.
Transparant magazine is een uitgave van stichting De Trans
voor cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers

colofon


Bekijk vorige uitgaves:

juni 2024
december 2023
juni 2023
december-2022