Zorg voor de toekomst
We werken aan toekomstbestendige zorg. In deze rubriek laten we zien hoe wij dit bij De Trans aanpakken.
Jitze en de SentiSock
Toen Jitze werd gevraagd of hij de sok wilde dragen, dacht hij meteen: “Waarom?” Maar zijn nieuwsgierigheid won het al snel van de twijfel. Nu draagt hij de SentiSock elke dag.
De SentiSock is een bijzondere sok. Hij meet stress en spanning en geeft die informatie door. Zo kunnen Jitze en zijn begeleiders beter zien hoe het met hem gaat. Ook wanneer ze dat een keer niet zo goed aan hem zien. Samen maken ze zijn dagen rustiger en voorspelbaarder. “Het is wel een beetje apart”, zegt Jitze, “maar het werkt.”
Samenwerking en vertrouwen: de eerste stappen
In juni begon De Trans samen met Jitze aan een bijzonder project. Zijn woning werd een ‘living lab’, een plek waar De Trans nieuwe hulpmiddelen test, zoals de SentiSock. “We hebben vanaf het begin samen met Jitze besproken wat de sok voor hem kan doen”, vertelt begeleider Jan. “Het was belangrijk dat hij het nut ervan zag en zich er prettig bij voelde.”
Die aanpak werkte goed. Jitze stond open voor de sok. Het werd al snel een vast onderdeel van zijn routine. Om te wennen, kreeg hij eerst een ‘nepsok’. Daarna begon hij met de echte. “Nu draag ik de sok elke dag”, vertelt Jitze, “en soms merk ik niet eens dat ik hem om heb.”
Meer rust door de slimme sok
De SentiSock verzamelt data waarmee Jitze en zijn begeleiders beter begrijpen welke momenten in zijn dag extra aandacht vragen. “Ik hou van voetbal, maar op zaterdag heb ik ’s ochtends vroeg wedstrijden. Dat kan spannend zijn”, zegt Jitze.
Begeleider Jan knikt. “Dat zien we ook terug in de gegevens van de sok. Op die momenten weten we nu hoe we Jitze vooraf wat meer steun kunnen bieden en de ochtend rustiger kunnen laten verlopen.”
Samen sterker met de SentiSock
De SentiSock helpt niet alleen om spanning te meten. Het helpt het team ook de bewoners nog beter te leren kennen. “Het gekke is dat we dachten dat we Jitze goed kenden, maar de sok laat zien dat hij soms spanning heeft op momenten die we niet aan zien komen”, aldus begeleider Jan.
Zo bleek dat Jitze meer spanning ervaart als hij thuiskomt na een lange werkdag. “Dan lijkt hij rustig, maar de sok laat zien dat dat niet altijd zo is. Nu kunnen we hem op zulke momenten beter ondersteunen.”
Jitze lacht en zegt: “Het is wel fijn dat ze het nu doorhebben, ook als ik er zelf niets over zeg.”
Samen ontdekken wat werkt
De SentiSock is niet het enige hulpmiddel in Jitze’s woning. De woning probeert samen met bewoners verschillende technologieën uit om hun leven makkelijker en leuker te maken. Zo zijn er tablets met muziek, spelletjes en zelfs een digitale bingo.
Begeleider Jan vertelt ook over de moofie-stick. “Daarmee doen bewoners bewegingsopdrachten met lichtjes en spraak.” Daarnaast is er een anti-trillepel en -vork, speciaal voor mensen met trillende handen. “Het is mooi om te zien hoe Jitze en zijn huisgenoten genieten van deze nieuwe hulpmiddelen”, zegt Jan. “We ontdekken samen wat werkt en wat niet.”
Meer rust en vertrouwen
Voor Jitze is de SentiSock een stap vooruit in zijn dagelijks leven. De sok merkt zijn spanning op tijd op, en de begeleiding sluit beter aan bij wat hij nodig heeft. Dat geeft hem en het team meer rust.
Volgens begeleider Jan laat de SentiSock nog iets anders zien. “Het is een mooi voorbeeld van hoe technologie en aandacht samenkomen, altijd met gewoón leven als doel.”
Transparant magazine is een uitgave van stichting De Trans
voor cliënten, verwanten, vrijwilligers en medewerkers
Bekijk vorige uitgaves:
juni 2024
december 2023
juni 2023
december-2022